Καταρράκτης

Τι είναι ο καταρράκτης Η αιτιολογία

katarraktis-1.pngΗ ονομασία της πάθησης έχει αρχαιοελληνική προέλευση και οφείλεται στη πεποίθηση πως η αιτία της θόλωσης του ματιού είναι η καταρροή υγρών μέσα στο μάτι.

Ο καταρράκτης αποτελεί τη συχνότερη αιτία θόλωσης της όρασης και στην κλασική του μορφή είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του φακού του οφθαλμού. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια βλάβη ή νόσο του οφθαλμού αλλά για μια διαδικασία εκφύλισης που συμβαίνει νομοτελειακά με τη πάροδο της ηλικίας όπως το άσπρισμα των μαλλιών ή η ρυτίδωση του δέρματος.

Εκτός από την ηλικία άλλες λιγότερο συχνές αιτίες καταρράκτη είναι ο τραυματισμός του οφθαλμού, ορισμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και η χρόνια χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη.

Πώς εκδηλώνεται ο καταρράκτης Τα συμπτώματα

katarraktis-2.pngΟ καταρράκτης είναι πάθηση ανώδυνη.

Δεν έχει σχέση ούτε με πόνους στο μάτι ούτε με κοκκίνισμα. Το βασικό σύμπτωμα είναι η προοδευτική και όχι αιφνίδια θόλωση της όρασης σε ένα ή και τα δύο μάτια.

Η ωρίμανση του καταρράκτη είναι συνήθως παράλληλη στα δύο μάτια, δεν είναι ωστόσο λίγες και οι περιπτώσεις που το ένα μάτι προηγείται αρκετά του άλλου. Στην περίπτωση που και τα δυο μάτια πάσχουν υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.

Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης Η επέμβαση

katarraktis-3.pngΗ εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με το παρελθόν.

Οι μεγάλες τομές στο μάτι έχουν καταργηθεί και πλέον η επέμβαση γίνεται μέσα από μικρή τομή που δεν ξεπερνά τα 3 χιλιοστά, με τη βοήθεια μηχανήματος υπερήχων, τεχνική που ονομάζεται φακοθρυψία και στο ευρύ κοινό είναι γνωστή  ως Laser. Η αναισθησία είναι τοπική σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται μόνο με σταγόνες. Η χειρουργική τομή πραγματοποιείται με ειδικά μαχαιρίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις με διαμαντομαχαιρίδια, έτσι ώστε να μην απαιτείται η τοποθέτηση ραμμάτων στο τέλος της επέμβασης.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική, αλλά μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι του και από την επόμενη στη δουλειά του ή τις υπόλοιπες δραστηριότητες του.

Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση, χάρη στη χρήση προεπιλεγμένων ειδικών ενδοφακών που τοποθετούνται μέσα στο μάτι, σε αντικατάσταση του παλαιού θολού ενδοφακού.

Πότε γίνεται η επέμβαση Η απόφαση

Δεν υπάρχουν κολλύρια ή φάρμακα για την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Ο μόνος τρόπος είναι ο χειρουργικός.

Την απόφαση της επέμβασης την παίρνει ο πάσχων κατόπιν εξετάσεως και συνεννόησης με το γιατρό του. Η παλαιότερη αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει πρώτα να ωριμάσει και μετά να χειρουργηθεί, είναι όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνη.

Η αντιμετώπιση ενός υπερώριμου και κατά συνέπεια σκληρού καταρράκτη με το μηχάνημα είναι πιο δύσκολη, κουράζει το χειρουργό και ταλαιπωρεί το μάτι με συνέπεια να παρατείνεται ο χρόνος αποκατάστασης και να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Γι’ αυτό το λόγο σήμερα προτιμούμε να χειρουργούμε τον καταρράκτη σε πρωιμότερα στάδια.

 

Θέσεις Εργασίας

Που Είμαστε

Φωτογραφίες