Παθήσεις Μαστού

Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος (μετά τον καρκίνο του δέρματος) και η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονος.1 στις 8 γυναίκες έχει πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της. Δηλαδή 12,5% των γυναικών θα προσβληθούν από το συγκεκριμένο καρκίνο και 3,4% θα καταλήξουν.

Διάγνωση - Πρόληψη

Η διάγνωση και η πρόληψη γίνονται με:

 1. αυτοεξέταση
 2. κλινική εξέταση (από τον ιατρό)
 3. μαστογραφία

Αυτοεξέταση

pathiseis-mastoy-1.pngΗ αυτοεξέταση (εξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα) καλό είναι να γίνεται κάθε μήνα και στο τέλος της περιόδου, ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών. Δεν χρειάζεται κάποιος τρόπος εκπαίδευσης της γυναίκας για το πώς πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αυτό που χρειάζεται είναι η γυναίκα να γίνει "οικεία" με την  "σύσταση - υφή" των μαστών της και με το σχήμα τους, δηλαδή να "μάθει" από μόνη της τους μαστούς της. Σε οποιαδήποτε μεταβολή να ζητά τη γνώμη του χειρουργού.

Σημεία ύποπτα που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο είναι:

 • Ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό ή στη μασχάλη
 • Περιοχή πάχυνσης στο μαστό ή στη μασχάλη
 • Εισολκή (τράβηγμα προς τα μέσα) του δέρματος ή της θηλής
 • Έκκριμα από τη θηλή

Κλινική εξέταση

Η κλινική εξέταση (για τις γυναίκες μέσου κινδύνου) γίνεται από το χειρουργό μετά την ηλικία των 20 - 30 ετών, ανά 1 - 3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 40 ετών και κατόπιν ετησίως (μαζί με την προληπτική μαστογραφία).

Μαστογραφία

Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η πρώιμη διάγνωση με μαστογραφία αυξάνει την επιβίωση. Ανιχνεύει περίπου το 80% - 90% των ασυμπτωματικών καρκίνων. Θα πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να γίνεται κάθε χρόνο (σύμφωνα με τις οδηγίες των περισσοτέρων Οργανισμών που ασχολούνται με τις παθήσεις του μαστού). Το πότε θα πρέπει να σταματά είναι θέμα διχογνωμιών. Συνήθως σταματά σε ηλικία 65 - 70 ετών ή όταν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο από 5 – 10 έτη.

Ογκίδια στο μαστό

Τα ογκίδια στο μαστό είναι συχνότερα στη μέση και προχωρημένη ηλικία απ' ότι στις νέες κοπέλες. Γενικά θα πρέπει να ξέρουμε ότι μόνο 1 στα 10 ογκίδια υποκρύπτουν κακοήθεια. Στις νέες γυναίκες ένα ογκίδιο στο μαστό εξαιρετικά σπάνια είναι καρκίνος. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι στις περιπτώσεις καρκίνου, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του όγκου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για ίαση. Επίσης, στις περιπτώσεις αυτές, μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα διατήρησης του μαστού, δηλαδή να γίνει ογκεκτομή αντί για μαστεκτομή και η γυναίκα να μην χάσει τον μαστό της.

Έκκριμα θηλής

Είναι το έκκριμα που βγαίνει από τη θηλή εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το χρώμα του μπορεί να είναι λευκωπό, πρασινωπό, κιτρινωπό ή και αιματηρό. Μπορεί να προέρχεται από τον ένα ή και τους δύο μαστούς, από έναν ή περισσότερους πόρους και τέλος να τρέχει αυτόματα ή μόνο μετά από πίεση της θηλής. Το έκκριμα μπορεί να σημαίνει φλεγμονή, θήλωμα ή καρκίνο. Κάθε έκκριμα λοιπόν δεν σημαίνει καρκίνο, χρειάζεται πάντως η συμβουλή του ειδικού.

Εισολκή δέρματος

Είναι το "τράβηγμα προς τα μέσα" του δέρματος (ή της θηλής). Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή ή καρκίνο. Χρειάζεται και εδώ η γνώμη του ειδικού.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται:

 1. με χειρουργική επέμβαση
 2. με ακτινοθεραπεία
 3. με χημειοθεραπεία
 4. με ορμονοθεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι είτε αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή) είτε όλου του μαστού (μαστεκτομή) και ταυτόχρονη αφαίρεση κάποιου ή κάποιων λεμφαδένων από την περιοχή της μασχάλης. Μετά από κάθε ογκεκτομή και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από μαστεκτομή ακολουθεί ακτινοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει μαστεκτομή μπορεί στη συνέχεια να γίνει αποκατάσταση του μαστού με πλαστική επέμβαση. Η πλαστική αυτή αποκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα - σε πρώτο χρόνο, ταυτόχρονα δηλαδή με την μαστεκτομή ή αργότερα σε δεύτερο χρόνο.

Γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού

pathiseis-mastoy-2.pngΚάθε άνθρωπος γεννιέται με 2 ομάδες γονιδίων. Τα μισά προέρχονται από τη μητέρα και τα μισά από τον πατέρα του. Σε μερικές περιπτώσεις οικογενειών, ο καρκίνος προέρχεται από κάποια "βλάβη" που λέγεται μετάλλαξη σε κάποιο από τα γονίδια αυτά.

Έτσι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών βρέθηκε ότι 2 γονίδια, τα BRCA1 και BRCA2, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν είναι μεταλλαγμένα ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι μεγάλος (>80%). Η απόφαση για να γίνει γενετικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε εάν μια γυναίκα έχει μετάλλαξη στα γονίδια αυτά θα γίνει από τον εξειδικευμένο ιατρό με βάση το οικογενειακό της ιστορικό.

Σε περίπτωση που ο γενετικός έλεγχος αποδειχθεί αρνητικός, ο κίνδυνος για τη γυναίκα περιορίζεται σε εκείνον του γενικού πληθυσμού. Αν όμως είναι θετικός, τότε η γυναίκα κατατάσσεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού ή ωοθηκών. Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, το 85% των γυναικών με μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού και το 64% καρκίνο ωοθηκών. Αν δεν έχει μετάλλαξη ο κίνδυνος είναι εκείνος του γενικού πληθυσμού. Ο εξειδικευμένος ιατρός τότε, μετά από συζήτηση μαζί της θα της εξηγήσει τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν όσον αφορά στην προφύλαξη καθώς και τις συνέπειες στα παιδιά της.

Άνδρας και καρκίνος του μαστού

Σε κάθε 100 καρκίνους γυναικών αντιστοιχεί και 1 καρκίνος στους άνδρες. Παρότι ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος στους άνδρες, ο άνδρας με καρκίνο του μαστού ή με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό μπορεί να "κληροδοτήσει" την προδιάθεση - τον κίνδυνο, στα παιδιά του.

Άλλες παθήσεις του μαστού

Κάθε ογκίδιο στο μαστό δεν είναι απαραίτητα καρκίνος. Για την ακρίβεια συνήθως 9 στις 10 φορές δεν είναι καρκίνος. Ένα ψηλαφητό ογκίδιο μπορεί να είναι ιναδένωμα, κύστη, λίπωμα αιμάτωμα κ.ά.

Ιναδένωμα

Είναι καλοήθεις όγκοι του μαστού. Συνήθως εμφανίζονται σε νέες γυναίκες. 6 από τα 10 ογκίδια που εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 20 ετών είναι ιναδενώματα. Πολλές φορές υποστρέφονται (εξαφανίζονται) μπορεί όμως και να μεγαλώσουν. Δεν χρειάζεται να αφαιρούνται αν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι πρόκειται για ιναδένωμα, ιδιαίτερα αν είναι μικρότερα των 4 εκ.

Κύστεις

Είναι συλλογή υγρού μέσα στο μαστό που μπορεί να σχηματιστεί καθώς ο ιστός γερνάει (συνήθως εμφανίζονται μετά τα 30 έτη και ιδιαίτερα πριν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης). Αντιμετωπίζονται με την αφαίρεση του υγρού και εξέτασή του.

Μαστωδυνία

Ο πόνος στο μαστό ονομάζεται μαστωδυνία ή μασταλγία. Υπάρχουν 2 τύποι μασταλγίας. Η κυκλική (που έχει σχέση με τον κύκλο και είναι εντονότερη πριν την έμμηνο ρύση) και η μη κυκλική (που δεν έχει σχέση με την περίοδο). Ο πόνος της μη κυκλικής μασταλγίας μπορεί να προέρχεται είτε από το μαστό (π.χ. φλεγμονή, τραύμα) είτε από αίτια έξω από το μαστό που όμως αντανακλούν σ' αυτόν (όπως αρθροπάθειες, μεσοπλεύρια νευραλγία). Στην μη κυκλική μασταλγία αντιμετωπίζουμε το αίτιο του πόνου. Στην κυκλική μασταλγία χρειάζεται καθησυχασμός της ασθενούς και συνήθως ο πόνος υποχωρεί σε λίγους μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση αρχικά συνιστώνται αλλαγές του τρόπου ζωής (περιορισμός καφεΐνης, απώλεια βάρους, άσκηση, καλή εφαρμογή στηθόδεσμου) ενώ αν ο πόνος επιμένει προχωρούμε σε φάρμακα.

 

Θέσεις Εργασίας

Που Είμαστε

Φωτογραφίες