ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ενθετο «Υγεια και Φαρμακο», 25/4/2016

Iδιωτικές Κλινικές και ΕΟΠΥΥ
Η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα οδηγήσει σε μια αλλαγή σελίδας στις σχέσεις τους ;

του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων UEHP Γρηγόρη Σαραφιανου

Διανύουμε την 6η  χρονιά σε συνθήκες μνημονίου, την 5η χρονιά λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την 4η χρονιά εφαρμογής των ληστρικών μέτρων του Rebate και Claw Back λειτουργώντας σε ένα εχθρικό για τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον, σε συνθήκες πρωτόγνωρης πλήρους οικονομικής ασφυξίας, με όρους παροχής των υπηρεσιών μας συνεχώς μεταβαλλόμενους και μάλιστα μονομερώς αλλά επιπλέον και με αναδρομική ισχύ.

 Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας υπό αντίξοες συνθήκες αλλά ταυτόχρονα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς μας, ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανεξάρτητα της συνεχιζόμενης επι μακρόν αντισυμβατικής συμπεριφοράς του Οργανισμού.

 Λειτουργούμε με μια σύμβαση που έληξε στα τέλη του 2014 και παρατείνεται μονομερώς επι ενάμιση χρόνο, χωρίς να γίνεται σεβαστή και που καταπατείται διαρκώς.

 Τις μέρες αυτές η δραστήρια νέα Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει ξεκινήσει την διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης ελπίζοντας αυτές να ολοκληρωθούν με θετικό αποτέλεσμα.

 Όμως για να υπογράψουμε την νέα σύμβαση, τόσο οι Ιδιωτικές Κλινικές όσο και οι λοιποί πάροχοι, θα πρέπει η νέα σύμβαση να είναι ισοβαρής και όχι ετεροβαρής, να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, να θεωρεί ως δεδομένο ότι οποιαδήποτε προσφερόμενη υπηρεσία πρέπει να αμείβεται στο 100% και μάλιστα άμεσα, να γίνει σεβαστή και από τα δυο μέρη, οι όροι της να μην αναιρεθούν με μονομερείς ενέργειες και φυσικά να απαιτεί από τους παρόχους την προσφορά υπηρεσιών σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.

Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζοντας έντιμα και ειλικρινά τους κανόνες συνεργασίας μας, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς αποφάσεις με αναδρομική ισχύ, χωρίς οριζόντιες περικοπές.

 

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταργήσει τα ληστρικά μέτρα του Rebate και ClawBack, που σημαίνουν άρνηση πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους προς τους παρόχους για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει, τουλάχιστον κατά 50% !!!, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με προοπτική εφαρμογής των περικοπών έως και το 2018, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ως αντιπολίτευση αλλά αντίθετα παράτεινε την εφαρμογή τους έως και το 2018, σύμφωνα με τον Νόμο 4336/2015, να αναιρέσει την ανεξήγητη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισθέντος ποσού για τις Ιδιωτικές Κλινικές, να προβεί άμεσα σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσον αφορά την πρόχειρη, εσφαλμένη και ατεκμηρίωτη κατανομή στους κωδικούς των Παρόχων και στις δαπάνες που καλύπτει, αξιοποιώντας, ως οφείλει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων του.

Αν σκεφθεί κανείς τις πολύωρες ουρές στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών, τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τον ιατρικό εξοπλισμό που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης service και αδυναμίας προμήθειας ανταλλακτικών, την έλλειψη αναλώσιμου υγειονομικού υλικού αλλά και υλικών για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων, τις πολύμηνες λίστες αναμονής για διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων αλλά ακόμη και την έλλειψη στοιχειώδους ιματισμού, αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα ότι συνθέτουν ένα σκηνικό κατάρρευσης του Δημόσιου συστήματος υγείας.

Πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν ότι η κατάρρευση του Δημόσιου συστήματος υγείας δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει στην καταστροφή και τον Ιδιωτικό τομέα

Οι διαθέσιμοι πόροι είναι λίγοι και θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως οργανισμός αγοράς υπηρεσιών υγείας, μακριά από ιδεοληψίες, θα πρέπει να διαπραγματευτεί την αγορά υπηρεσιών όχι μόνο με τον Ιδιωτικό τομέα αλλά και με τον Δημοσιο. Αγοράζει ακριβότερες υπηρεσίες καταναλώνοντας πόρους ενώ ο Ιδιωτικός τομέας κοστίζει πολύ λιγότερο.

Η πρόχειρη εφαρμογή των DRG Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, χωρίς κοστολόγηση αλλά με αντιγραφές και μαθηματικές μειώσεις έχουν οδηγήσει σε στρέβλωση της αγοράς. Ας εφαρμόσουμε τις τιμές που ισχύουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ίδιο κατά κεφαλή εισόδημα και έχουν δοκιμασθεί στην πράξη.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες. Θα πρέπει να καλύπτει στο ποσοστό που μπορεί να αποπληρώσει και το υπόλοιπο να δεχτεί να καλύπτεται από τους ασθενείς οι οποίοι άλλωστε οι ίδιοι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα και όχι το Δημοσιο.

Επιλογή εμπιστοσύνης για την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και αμεσότητα των υπηρεσιών μας. Επιλογή εμπιστοσύνης για την αποκατάσταση της υγείας του.

Πολιτικές συγκράτησης του κόστους που αποσκοπούν στην συγκράτηση της προσφοράς και τον έλεγχο των τιμών θα οδηγήσει σε αύξηση των λιστών αναμονής στα Δημόσια Νοσοκομεία. Αυτό θα τροφοδοτήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια σχετικά με την λειτουργία τους, όπως έγινε με ανάλογες πολιτικές που έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το σύστημα υγείας χρειάζεται εκσυγχρονισμό και απαιτεί χρηματοδότηση για να είναι βιώσιμο.

Πρέπει να εισάγουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από ποιον κλάδο παρέχονται, πρέπει να εισάγουμε την καινοτομία και να κάνουμε ευρεία χρήση της τεχνολογίας, της ηλεκτρονικής υγείας, να δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική κάρτα και τον φάκελο ασθενή. Να εισάγουμε την διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο για όλους τους παρόχους, δημόσιους και ιδιωτικούς, προς όφελος του συστήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και πρώτιστα των ασθενών.

Ακόμη, η αποτελεσματικότητα και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε ένα σύστημα που συμμετέχει πληθώρα ανταγωνιστικών Παρόχων, μεταξύ των οποίων οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα, παρά σε ένα σύστημα με την συμμετοχή ολίγων Παρόχων που θα δημιουργήσουν καθεστώς ολιγοπωλίου ή ακόμη και μονοπωλίου.

 Ο ανταγωνισμός αυξάνει την παραγωγικότητα και την πιο αποτελεσματική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης, με θετικό αντίκτυπο στη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Η υγεία απαιτεί μια επανεκκίνηση. Τώρα, πριν είναι αργά.

 

Θέσεις Εργασίας

Που Είμαστε

Φωτογραφίες